Die Herkunft der historischen Textilsammlung an der Hochschule Reutlingen

(See below for English version)

Über 500.000 Muster und Gewebe umfasst die Sammlung der Hochschule Reutlingen, die die europäische Webtechnik Ende des 19. und Anfang des 20. Jahrhunderts prägte. Zwischen 1890 und 1935 angelegt, bieten diese Stoffe eine reichhaltige Quelle für die Erforschung von Modetrends dieser Zeit. Ein Glanzstück der Reutlinger Sammlung sind die rund 900 teilweise brillant verzierten japanischen Gewebestücke, die der deutsche Arzt Erwin von Baelz (1849-1913) um 1870 aus Japan mitgebracht hatte.

Von Tokyo nach Reutlingen

König Wilhelm I. von Württemberg (1781-1864) gründete 1848 die „Centralstelle für Gewerbe und Handel“, Vorläufer des heutigen Wirtschaftsministeriums. Leiter der Institution wurde Ferdinand von Steinbeis (1807-1893), der auch technische Berufsschulen und Hochschulen sowie Lehrwerkstätten gründete. Als Reaktion auf die damalige Krise der württembergischen Textilindustrie gründete Steinbeis 1855 die Webschule Reutlingen, aus der die heutige Hochschule Reutlingen entstanden ist.

In Württembergs Hauptstadt Stuttgart stellte zu dieser Zeit das Landesgewerbemuseum eine große Sammlung von Textilmustern zusammen. In einer Dauerausstellung zeigte das Museum Gewebe sowie Werkzeuge und Maschinen aus Europa und Übersee. Die Sammlung fand großen Anklang: Das Museum zählte zwischen 1853 und 1873 eine Million Besucher sowie 20.000 Leihnahmen. Im 20. Jahrhundert verlor das Landesgewerbemuseum immer mehr an Bedeutung und wurde letztendlich geschlossen. Ein wesentlicher Teil seines Bestands an Textilien wurde an die Hochschule Reutlingen übergeben, so auch die Sammlung von Erwin von Baelz.

Eine Bilderauswahl der japanischen Gewebesammlung finden Siehier.

The History of the Historical Textile Collection at Reutlingen University

Comprehensive collections of patterns and textile fabrics were established and expanded in many places around the end of the 19th century; the Reutlingen collection presently numbers over 500,000 patterns and textile fabrics that shaped European weaving in the 19th century. Built between the years 1890 through 1935, the collection depicts a rich, yet unexplored source for research in fashion trends for European clothing of the 19th century. One highlight of these collections is the Japanese collection of brilliantly designed fabrics of the Edo period assembled by the German doctor Erwin von Baelz. He brought the collection from Japan at the end of the 19th century.

From Tokyo to Reutlingen

In 1848, King Wilhelm I of Württemberg (1781-1864) founded the Central Office for Commerce and Trade, a forerunner of the present-day Ministry of Economic Affairs. The chair of this beneficial institution was assigned to Ferdinand von Steinbeis (1807-1893), who founded technical vocational schools and technical colleges, as well as apprentice training programs. In 1855, as a result of the crisis in the Württembergian textile industry, the Reutlingen Weaving School was founded upon the initiative of Steinbeis. This institution eventually gave birth to Reutlingen University.

In Stuttgart, Württemberg's capital, the Landesgewerbemuseum assembled a rich collection of textile samples; a permanent exhibition displayed fabrics as well as tools and machinery from Europe and overseas in a permanent exhibition. The collections were used intensively as can be seen in the fact that the museum counted one million visitors and 20,000 borrowers between 1853 and 1873. In the 20th century, however, the Landesgewerbemuseum gradually lost its importance and the institution was eventually closed. A substantial part of its textile holdings was handed over to Reutlingen University. Also included was the Japanese fabric collection of Erwin von Baelz.

To view a selection of the Japanese fabrics click here.